Gå direkt till sidans innehåll
Kriget mellan Hamas och Israel

Uppgifter: Hamas väntas säga ja till vapenvila

En Hamas-delegation har anlänt i Kairo, och uppges ha ett positivt svar på gång kring de senaste förslagen om vapenvila i Gazaremsan.

Samtidigt kommer uppgifter om att USA:s utrikesminister legat på för ett ultimatum till den terrorstämplade rörelsen.

Shahed dödades i attack mot Gaza – spelade fotboll.
Foto: HATEM ALI / AP TT NYHETSBYRÅN
Foto: JIM HOLLANDER/UPI/SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK EDITORIAL/IBL
USA:s utrikesminister Antony Blinken.
Foto: EVELYN HOCKSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN

Egyptisk tv visade på lördagsförmiddagen hur Hamas förhandlare kom till den egyptiska huvudstaden, skriver nyhetsbyrån AFP. Trycket är hårt på dem att lämna ett svar på de förslag som medlarna lagt fram om en vapenvila.

Och enligt arabiska medier, däribland palestinska al-Quds och saudiska Asharq, kommer Hamas – kanske redan under lördagen – att godkänna planen.

Nyhetskanalen al-Qahera, som kopplas till egyptiska underrättelsetjänsten, säger att man gjort ”betydande framsteg i förhandlingarna”.

– Saker och ting ser bättre ut den här gången, men om det blir ett avtal beror på om Israel erbjuder vad som krävs för att det ska hända, säger en anonym Hamasföreträdare till Reuters. 

Artikeln i korthet

En Hamas-delegation är på plats i Kairo för att förhandla kring de senaste förslagen om vapenvila i Gazaremsan.

Enligt uppgifter i arabiska medier väntas Hamas godkänna planen under lördagen.

Vad som händer härnäst är oklart, Israels medlare har varit med under förhandlingarna men regeringen har inte gett ett slutgiltigt godkännande än.

Enligt uppgifter består överenskommelsen av tre delar. Den första ska pågå i upp till 40 dagar, där 33 gisslan ska släppas. Samtidigt skulle palestinska fångar friges.

Om alla faser genomförs skulle vapenvilan vara i 142 dagar. 

En Hamaskälla säger till Ashard att man är villig att gå med på den första fasen i överrenskommelsen. 

Enligt uppgifter till arabiska medier ska USA ha försäkrat Hamas om att Israel inte ska inleda markoffensiven i Rafah – och att militären drar sig tillbaka när vapenvilan är slut. Israels militär, IDF, menar däremot att det inte är aktuellt att dra tillbaka soldater som en del i gisslanavtalet. 

”Tvärtemot rapporterna kommer Israel under inga omständigheter att gå med på att avsluta kriget som en del av ett avtal om att frige vår gisslan”, säger en talesperson för IDF till Times of Israel. 

Pressar exilledarna

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har försvårat processen genom att säga att landets planer på en markoffensiv mot Rafah ligger fast oavsett hur det går i samtalen. I den sydliga Gazastaden finns över en miljon palestinska flyktingar samlade, så omvärlden varnar för en humanitär katastrof.

Samtidigt kommer uppgifter om att USA:s utrikesminister Antony Blinken pressat Hamas exilledare, genom att kräva att Qatar kastar ut dem om det inte kommer ett ja till fredsförslagen.

Hamas högsta politiska ledare lever välordnade liv i Qatars huvudstad Doha, långt ifrån krigskaoset i Gazaremsan.

Men en insatt källa är tveksam till upplägget, enligt The Washington Post.

– Problemet är att männen som fattar besluten befinner sig i Gaza. De bryr sig inte om var den politiska ledningen är.

Blinken medger att läget är svårbedömt.

– Det kan vara olika saker som pågår, vi får en tydligare bild de närmaste dagarna, säger han på ett möte i Arizona, rapporterar medier på plats.